bloemenpracht-bijenkracht

Bloemenpracht - Bijenkracht

Met bloemen meer biodiversiteit

Bodem is de basis

 

 

Een theelepel gezonde grond bevat meer micro-organismen dan er mensen op onze aardbol leven..Spectaculair toch?

Die bodem kunnen we dus  maar beter gezond houden dan..

 

Tegenwoordig alles behalve vanzelfsprekend. Denk aan de mediaberichten over woestijnvorming.. overstromingen na droogte..kwesties zoals de noodzaak tot het meer biodivers gaan telen, weg van monocultuur.. Die bodem op onze aardbol is dus heel actueel!

 

De foto hiernaast is een stukje bodem te zien. Een op het eerste gezicht kale bodem met korreltjes. Wat zou dat betekenen?

Op deze bodem is het winter en is er geruime tijd veel op rond gelopen. Toch 'leeft'  het volop in deze bodem

Die korreltjes is een belangrijk bewijs van leven: door bodemwormen 'opgegeten' grond die daarna terug aan de omgeving is gegeven.

Een bewijs van gezonde balans in vruchtbare bodem.

Als je deze korreltjes mengt met de bodem van je (balkon)potplanten verwen je ze dan ook enorm.

 

Wat zijn we dan verwend met een bodem waar bij ons 'van alles' op wil groeien.

Niet?

Wat zeg je: zoveel wild gras en onkruid??

Dat wil je niet?

De oplossing ligt voor de hand: werk niet tégen; werk méé met de bodem. Hoe doe je dat: bedek de bodem. Of haal hem weg.

 

Bezem grond weg waar je niet wilt dat er iets op groeit. Zoals langs stoepranden. Want: waar grond is, wil de natuur die bedekken. Door die plekken schoon te vegen, voorkom je snel en simpel dat zich er iets kan ontkiemen, want naderhand weghalen kost altijd meer tijd; die planten hebben zich immers een eigen plekje verworven: er was immers grond op die plek.


En waar je geen ONgewenste planten wilt: bedek dan zélf die grond. Zoals jij dat wél wilt: met planten waar je wél graag tegen aan kijkt. Het liefste natuurlijk planten waar we allemaal wat aan hebben. En jij natuurlijk ook.

Hoe minder grond onbedekt, hoe minder werk jij zult hebben. Want als jij de bodem bedekt, hoeft de natuur het niet te doen.

 

Die planten mogen ook gekweekte 'gecultiveerde' planten zijn. Het minste werk heb je aan planten, die dicht bij de oorspronkelijke 'moederplant' staat: dicht bij ook weer een natuurlijke... 'basis'.

 

Als die bodem goed bedekt is, zul je na verloop van tijd merken, dat die bodem ónder die planten vanzelf 'losser' is geworden. Kleine en grote diertjes hebben voor jou geregeld, dat die bodem een nog gezondere balans heeft bereikt. Daarvoor is ook bodemvocht nodig (water) en dat vocht blijft beter in die bodem als je hem bedekt. Want die bodem. Die blijft de basis.