bloemenpracht-bijenkracht

Bloemenpracht - Bijenkracht

Met bloemen meer biodiversiteit

Eerste hulp aan bij in nood

 

Ook wel eens een bijtje of hommel gevonden in huis of op straat?

 

Vaak is het diertje uitgeput door gebrek aan vocht of nectar en is het gevoel voor de eigen plaats in de ruimte even kwijt. Een op het oog kleine afstand van 20 cm kan dan ook voor de bij al niet meer te overzien zijn. We kunnen helpen.

 

Zo doen we dat:

Eerste hulp: leg het bij een druppel water (of honingdruppel). Liever nog: een bloem. Paardenbloem is meestal een uitstekende Eerste-Hulp bloem voor dit doel.

 

Het kan zijn, dat de bij eerst begint, met het vocht of bloemstuifmeel de voelsprieten in te wrijven.

Deze voelsprieten zijn van levensbelang en heeft meerdere functies.

Als dat gebeurt is de kans groot, dat het (plant)vocht drinkt.

 

De beste bloemen zijn inheems, liefst regionaal.

Reageert het bijtje niet op de bloem, zoek een andere uit. Tip: kies een bloem vlak bij waar de bij gevonden is. Zet het diertje op de bloem.

 

De grijze vrouwtjesbij op de blogfoto reageerde direct, toen ze op een hondsdraf bloem (glechoma hederacea) werd gezet. Na minutenlang nectar te hebben gedronken, had ze genoeg krachten opgedaan en vloog weg.

 

Bloemen zijn nodig tijdens het hele seizoen. Ze bieden bescherming en onderdak, kostbaar voedsel voor de wilde bij en de hommel. En het stuifmeel wordt door inheemse bijen bij de eitjes gelegd en is dus van levensbelang voor de nieuwe generatie bijtjes-in-wording.