bloemenpracht-bijenkracht

Bloemenpracht - Bijenkracht

Met bloemen meer biodiversiteit

Inheemse Slangenkruid is zeer gewild bij vlinders, hommels en andere wilde bijen uit álle groepen. Ze is van levensbelang voor de zeer zeldzame op dit stuifmeel gespecialiseerde slangenkruidbij. In een geschikte biotoop wordt deze plant uitbundig bevlogen.

Help je mee deze nuttige inheemse plant te behouden en te verbreiden?

 

Zaai of plant juist de echte inhéémse Slangenkruid. Veel (helaas ook veel professionele) aanbieders bieden de Slangenkruid te koop aan, wat achteraf uitheems blijkt. Ook zit de niet inheemse Slangenkruid vaak in 'bljenmengsels'  (waarin veel zaden niet inheems en veel minder van nut voor inheemse bijen als 'gepromoot').

 

Op deze foto een wilde bij vrouwtje -vermoedelijk een metselbij- in inheemse Slangenkruid bloem.

 

Daarom is juist die inheemse Slangenkruid belangrijk: de bloemen worden van 's morgens tot in de vroege avond bezocht door inheemse vlinders, kevers en wilde bijen. Terwijl de níet inheemse Slangenkruid bloemen weinig tot geen bezoek krijgen.

Onze eigen insecten weten het verschil!

 

Zelfs met 1 enkele plant in je tuin help je al heel veel nuttige bestuivende insecten vooruit!!

 

Hoe weet je het verschil tussen wel of niet inheems: wel,de inheemse Slangenkruid voelt na het uitlopen van de stengels uit het rozet voelbaar stekelig behaard aan,terwijl de uitheemse variaties dat nauwelijks heeft.De inheemse plant groeit heel anders op als de uitheemse soorten en komt later in bloei als de uitheemse soorten.

 

Helaas kun je deze verschillen niet weten als je zaad koopt, want er wordt op mooie websites vaak keurig vermeld dat het aangeboden zaad of plantje de 'echium vulgare' betreft, ook al blijkt het later een van de uitheemse soorten. 

Als je zaad van Slangenkruid hebt, zal dit ook 'prikkelig'  aanvoelen: dan heb je de echte (echter dat weet je dan achteraf).

 

Hieronder (actueel onder voorbehoud) de gegevens van de CNME, waar het sympathieke initiatief 'Slangenkruid brigade' in en rondom Maastricht actief is voor behoud en verspreiding van deze Slangenkruid planten:

CNME Maastricht, Capucijnenstraat 21 - C19, 6211 RN Maastricht, telefoon: 0031 (0)43 3219941

info@cnme.nl