bloemenpracht-bijenkracht

Bloemenpracht - Bijenkracht

Met bloemen meer biodiversiteit

Veelkleurig met bloempjes in het gras

 

Leestijd ca 5 minuten.

 

Wil je meer bloemen in het gras? Dat kan prima! Er zijn veel bloemen die laag blijven en zich prima thuis voelen in je grasveld. Minder vaak maaien helpt om bloempjes te houden. Dat stukje dat je nu niet maait, kun je de volgende keer maaien, waarbij je weer een ander stukje met rust laat. Dat heet: gefaseerd maaien. Er kunnen dan meer diertjes overleven. Ook is er beschutting tussen wat je laat staan.

 

Rond oktober kun je een deel maaien, als je een 'keurig'  veldje wilt tijdens de winter. Wat je laat staan, daar overwinteren talloze nuttige diertjes. Denk aan insectjes. Vogels en egeltjes kunnen er af en toe eentje snoepen terwijl ze in de ruigte schuilen.

 

Stel je maaimachine in de hoogste stand, dan zijn er sneller bloempjes én er overleven meer insecten zoals vlinderrupsjes en bijtjes die zich verstopt hadden in het gras en in de bodem, waar veel wilde bijtjes kunnen wonen.

 

Het hangt van het plantje af, hoe vaak je bloempjes krijgt als er (af en toe) gemaaid wordt.

 

Veel inheemse bloemen kunnen tegen een stootje, houden je tuin gezond en helpen diertjes van klein tot groot in het voortbestaan.

 

Wil je starten met een te maaien veldje, maar liefst zo min mogelijk gras er in? Zaai dan bijvoorbeeld witte klaver (trifolium repens). 'Repens'  betekent : 'kruipend'  en dat is wat deze klaver doet. Betaalbaar zaad voor een heel veldje bloemen.

Deze nuttige stikstofbindende plant kun je tot wel 8 x maaien in een seizoen. Je kunt er over lopen, er zijn tóch bloemen.

 

Geschikte lage planten in een veld waar (6 - 10 x per jaar) kan worden gemaaid:

rolklaver (lotus corniculatus)

Hondsdraf (glechoma hederacea)

Zenegroen (ajuga reptans)

Gewone brunel (prunella vulgaris)

Madeliefje (bellis perennis)

Paardenbloem (taraxacum officinale)

Duizendblad (achillea millefolium)

Hopklaver (medicago lupulina)

Ereprijs soorten, zoals Tijmereprijs (veronica serpyllifolia) en Kleine ereprijs (veronica verna)komen soms al spontaan in je (gras)veldje omhoog met hun lieflijke bloempjes.

 

Geen geld voor graszaad? Lees dan vooral door:

Inzaaien van grassen is totaal onnodig. Er is een enorm grote graszaad-voorraad in onze bodems aanwezig.

Onthoud: waar je maait komt vanzelf gras. Je zult daarmee een sterker grasmengsel krijgen dan met aangekocht zaad.