bloemenpracht-bijenkracht

Bloemenpracht - Bijenkracht

Met bloemen meer biodiversiteit

Bijenplanten lokken veel andere insecten

 

Zoals deze twee penseelkevers (trichius fasciatus) die gespot kunnen worden op wilde margrieten (leucanthemum vulgare).

Een tuin, hoe klein ook, kan precies de perfecte combinatie zijn met de omgeving rondom, om een aanlokkelijke leefwereld te zijn voor heel wat insecten. Dat kunnen dus wilde bijen zijn en zeker ook kevers zoals deze.

 

Door de tekening (mimicry: op een andere soort gelijken) lijken penseelkevers wel wat op een bij of wesp. Met zijn vacht helpt de penseelkever ook bij het verspreiden van stuifmeel, waardoor deze kever een rol speelt bij de bloembestuiving.

 

Volgens wetenschappers zijn kevers zo'n 80 miljoen jaren geleden waarschijnlijk bij de vroegste pioniers gehoord als bloembestuivende insecten.

Insecten zoals bijen kwamen pas zo'n 50 miljoen jaar geleden in de evolutie en hebben in de loop der tijd een onmisbare plaats ingenomen. Met de bijen zijn ook de rijkere kleurvormen van bloemen gaan ontwikkelen.

 

Terug naar de penseelkever. Deze kever eet graag zachtere plantendelen. Witte bloemen zoals de inheemse margrieten horen bij de favorieten. Deze kever is te bewonderen tussen juni tot en met augustus.